Γιατί είναι απαραίτητη η σωστή συντήρηση εμφυτευμάτων.

Πολλοί ασθενείς θεωρούν, λανθασμένα, ότι δεν χρειάζεται συντήρηση εμφυτευμάτων, αφού αυτά είναι μεταλλικά και άρα δε μπορούν να “χαλάσουν”.

Η αλήθεια όμως δεν θα μπορούσε να βρίσκεται πιο μακρυά από αυτήν την αντίληψη. Ας βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους. Όντως, τα εμφυτεύματα είναι μεταλλικά και ως εκ’ τούτου δεν είναι δυνατόν να προσβληθούν από τερηδόνα. Επίσης ποτέ δεν θα έχουμε “πονόδοντο” από ένα εμφύτευμα, ούτε θα εμφανίζει ευαισθησία στο κρύο και στο ζεστό. Τα εμφυτεύματα όμως, δεν πρέπει να ξεχνούμε ποτέ, είναι ένα πρόσθετο, ξένο σώμα στον οργανισμό μας και ενώ το εμφύτευμα οστεοενσωματώνεται με τις γνάθους μας, η σύνδεση αυτή μπορεί να χαθεί.

Η συντήρηση των εμφυτευμάτων μας, όπως και των δοντιών μας, είναι απαραίτητη. Η καλή στοματική υγιεινή και ο τακτικός έλεγχος εξασφαλίζουν την διατήρηση της περιοχής σε υγεία και καλή λειτουργία.

Η συσσώρευση μικροβίων στις επιφάνειες των εμφυτευμάτων καθώς και η δημιουργία πέτρας πάνω σε αυτά, οδηγεί στον ερεθισμό των ιστών γύρω από τα εμφυτεύματα, στη δημιουργεία περιεμφυτευματίτιδας και στην απώλεια του εμφυτεύματος σε προχωρημένο επίπεδο. Η ανάγκη αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη σε ασθενείς που έχασαν δόντια από περιοδοντική νόσο, αφού η περιδοντίτιδα και η περιεμφυτευματίτιδα μοιράζονται κοινούς παθογόνους μικροοργανισμούς. Επίσης, η επιεμφυτευματική αποκατάσταση είναι μια περίπλοκη αποκατάσταση όπου έχει διάφορα επιμέρους τμήματα που βιδώνουν μεταξύ τους. Ο έλεγχος όλων αυτών σε τακτά χρονικά διαστήματα θεωρείται το ελάχιστο της φροντίδας που απαιτεί μια τέτοια εργασία.

Πως γίνεται ο καθαρισμός των εμφυτευμάτων

Ο καθαρισμός των εμφυτευμάτων γίνεται με εδικό τρόπο και χρησιμοποιώντας εργαλεία κατασκευασμένα ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό και όχι τα συνήθη εργαλεία που χρησιμοποιούνται για να καθαριστούν τα δόντια μας, αφού θα δημιουργήσουν αμυχές και βλάβες στην επιφάνεια του εμφυτεύματος. Είναι ανώδυνος και δεν δημιουργεί προβλήματα στον ασθενή. Παράλληλα, είναι απαραίτητος και ένας τακτικός ακτινογραφικός έλεγχος  των εμφυτευμάτων σε ετήσια βάση για να μπορούμε να εκτιμήσουμε σωστά την κατάσταση του οστού που στηρίζει το εμφύτευμα.

συντήρηση εμφυτευμάτων

Σχετικά Περιστατικά

Σχετικές Καταχωρήσεις

laser
δόντια