Η μορφή και το σχήμα των ούλων μας παίζει καθοριστικό ρόλο στην αισθητική του χαμόγελού μας. Οι σύγχρονοι κανόνες αισθητικής ορίζουν ότι σε ένα αρμονικό χαμόγελο δεν θα πρέπει να φαίνονται πάνω απο 3 χιλιοστά του μέτρου ούλα. Αλλιώς η κατάσταση ορίζεται σαν “ουλικό χαμόγελο” το οποίο μπορεί να είναι αισθητικό θέμα που αφορά πολλούς ανθρώπους.

Πέρα όμως από το θέμα της αισθητικής, υπάρχει και η λειτουργικότητα, αφού μια πληθώρα παραγόντων μπορεί να δημιουργήσει στα ούλα μας υπερπλασίες που δυσκολεύουν την σωστή στοματική υγιεινή και δημιουργούν προβλήματα στους ασθενείς. Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να είναι η χρήση ορθοδοντικών συσκευών ή η χρήση φαρμάκων, όπως φάρμακα για την πίεση, την επιληψία ή που χρησιμοποιούνται σε ασθενείς που έχουν κάνει μεταμοσχευση οργάνων. Είναι ευνόητο ότι αυτοί οι ασθενείς δε μπορούν να διακόψουν την θεραπεία τους ούτε μπορούν να βρουν εύκολα εναλλακτικά φάρμακα που δεν θα δημιουργούν αυτές τις παρενέργειες στα ούλα τους.

Προκειμένου να αποκατασταθεί η αισθητική ή και η λειτουργικότητα στις περιπτώσεις αυτές, προχωρούμε σε αφαίρεση των υπερπλασιών, δίνοντας στα ούλα μια φυσιολογική μορφή η οποία επιτρέπει και την σωστή στοματική υγιεινή. Να τονίσουμε  ότι η σωστή στοματική υγιεινή μπορεί να μειώσει ή και να εξαλείψει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του προβλήματος, αφού η πλημελής στοματική υγιεινή είναι πολύ συχνά παράγοντας ενεργοποίησης της διαδικασίας της υπερπλασίας.

Η αφαίρεση μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και την χρήση του κατάλληλου οδοντιατρικού Laser. Η τεχνική αυτή έχει σημαντικότατα πλεονεκτήματα έναντι των κλασσικών αφαιρετικών τεχνικών με χρήση νυστεριού αφού δεν δημιουργεί μετεγχειρητικά ενοχλήσεις στο ασθενή και είναι αναίμακτη καθώς το Laser με την αφαίρεση του ιστού προκαλεί και αιμόσταση. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και δεν χρειάζεται καν ράμματα. Παράλληλα η ευκολία χειρισμού του Laser μας δίνει πραγματικά την δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουμε σαν ένα “στυλό” και  με ακρίβεια να “ζωγραφίσουμε” το επιθυμητό σχήμα ούλων, δίνοντας έτσι το αποτέλεσμα που θέλουμε.

Σχετικοί Σύνδεσμοι

Σχετικά Άρθρα

laser
δόντια

Σχετικά Περιστατικά