Οι φρονιμίτες – τρίτοι γομφίοι – είναι δόντια τα οποία είναι συνδεδεμένα με πολλά προβλήματα. Στον σύγχρονο άνθρωπο, η κάτω αλλά και η άνω γνάθος του, τείνει να μικρύνει. Σαν αποτέλεσμα αυτού, πολλές φορές δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να επιτραπεί η πλήρης ανατολή των τρίτων γομφίων. Έτσι είναι συχνό φαινόμενο, τα δόντια αυτά να είναι έγκλειστα – δηλαδή κλεισμένα μεσα στους ιστούς χωρίς να φαίνονται στη στοματική κοιλότητα – ή ημιέγκλειστα – δηλαδή ένα μέρος τους είναι ορατό στη στοματική κοιλότητα.

Οι φρονιμίτες που δεν έχουν ανατείλει πλήρως δημιουργούν προβλήματα αφού μπορεί να πιέσουν τα παρακείμενα δόντια με δυσάρεστες συνέπειες. Μπορούν να προκαλέσουν μετακίνηση δοντιών, προκαλώντας στρεβλώσεις και συνωστισμό στα πρόσθια δόντια, δημιουργώντας αισθητικό αλλά και λειτουργικό πρόβλημα.

Το παραπάνω είναι εξαιρετικά σημαντικό για άτομα που έχουν κάνει ορθοδοντική θεραπεία, καθώς πολύ συχνά καταστρέφει ένα πολύ ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που τα δόντια αυτά αφαιρούνται προληπτικά, προκειμένου να μην δημιουργήσουν τέτοια προβλήματα αργότερα.

Ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργείται, πιο σπάνια βέβαια, είναι η δημιουργία αποροφήσεων στις ρίζες των παρακείμενων δεύτερων γομφίων, λόγω της πίεσης από τους τρίτους γομφίους. Ένα άλλο πρόβλημα είναι και ο τερηδονισμός των ημιεγκλείστων δοντιών  που οδηγεί μοιραία σε επώδυνες καταστάσεις, αλλά και η παγίδευση τροφών και μικροβίων στην καλύπτρα  – το ούλο που καλύπτει μέρος του δοντιού, προκαλώντας την επίσης επώδυνη “περιστεφανίτιδα”.

Η εξαγωγή των φρονιμιτών δεν πρέπει να ανησυχεί και να φοβίζει τον ασθενή.

Η πιεζο-χειρουργική, η εφαρμογή δηλαδή του πιεζοτόμου στην αφαίρεση των δοντιών αυτών επιτρέπει να έχουμε μια ανώδυνη διαδικασία, χωρίς προβλήματα  όπως μετεγχειρητικό οίδημα και ταλαιπωρία.

Η εξαγωγή γίνεται με τον πλέον ατραυματικό τρόπο για την περιοχή, εξασφαλίζοντας ομαλή επούλωση και μηδενική ταλαιπωρία για τον ασθενή.

Σχετικοί Σύνδεσμοι

Σχετικά Περιστατικά

Σχετικές Αναρτήσεις