Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της Περιοδοντικής Νόσου είναι η φάση του ελέγχου της φλεγμονής ή αλλιώς συντηρητική θεραπεία του περιοδοντίου.

Η συντηρητική θεραπεία ξεκινάει με τον απαραίτητο έλεγχο της στοματικής υγιεινής και της αποτελεσματικότητας της απομάκρυνσης οδοντικής πλάκας. Ο ασθενής επιδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο βουρτσίζει τα δόντια του με την οδοντόβουρτσα αλλά και με όλα τα υπόλοιπα συμπληρωματικά μέσα στοματικής υγιεινής που διαθέτει και χρησιμοποιεί. Στην συνέχεια ακολουθεί επίδειξη του τρόπου βουρτσίσματος που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του. Η προσαρμογή του ασθενούς στο νέο τρόπο βουρτσίσματος ελέγχεται σε κάθε συνεδρία, γι’αυτό και ο ασθενής καλείται να φέρνει μαζί του και την οδοντόβουρτσα του κάθε φορά που έρχεται για θεραπεία στο ιατρείο.

Το κυρίως μέρος της συντηρητικής θεραπείας αποτελεί ένα “βαθύ καθαρισμό” ο οποίος γίνεται με τη βοήθεια εργαλείων χειρός και υπερήχων. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το οδοντιατρικό Laser και τελειώνει με στίλβωση και φθορίωση.

Η θεραπεία χωρίζεται σε συνεδρίες που διαρκούν τουλάχιστον 45 λεπτά. Όλη η θεραπεία γίνεται με τοπική αναισθησία. Ο ασθενής δεν αισθάνεται το παραμικρό κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Μετά το πέρας της θεραπείας και την αποδρομή της αναισθησίας οι περισσότεροι ασθενείς δεν αναφέρουν καμία ενόχληση. Ένα πολύ μικρό ποσοστό αναφέρει ήπια ενόχληση, η οποία όμως ελέγχεται άμεσα με ένα ελαφρύ παυσίπονο, χωρίς άλλα προβλήματα.

Η συντηρητική θεραπεία ολοκληρώνει τον κύκλο της με την συνεδρία της επανεξέτασης, η οποία γίνεται 6 με 8 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση των αποξέσεων. Στη συνεδρία αυτή ελέγχουμε το επίπεδο πρόσφυσης και άρα το αποτέλεσμα της πρώτης φάσης της περιοδοντικής θεραπείας. Ακολούθως αναλύουμε την ανάγκη για περαιτέρω θεραπευτικούς χειρισμούς (χειρουργική θεραπεία – αναγέννηση ιστών) ή καθορίζουμε το πρόγραμμα της απαιτούμενης συντήρησης για τον συγκεκριμένο ασθενή.

Σχετικά Περιστατικά