Ορθοδοντική & Περιοδοντίτιδα

Αν ρωτήσετε έναν ορθοδοντικό θα σας πει οτι η ορθοδοντική θεραπεία δεν έχει ηλικία. Όμως οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως η με την πάροδο των χρόνων δημιουργούνται πιο έντονα προβλήματα όπως η περιοδοντίτιδα. Μπορεί λοιπόν ο ασθενής που έχει περιοδοντίτιδα να κάνει ορθοδοντική θεραπεία; Και επειδή  θα ήταν σκόπιμο να δούμε το ερώτημα από την αντίστροφη πλευρά του, μπορεί η ορθοδοντική θεραπεία να προκαλέσει περιοδοντική βλάβη;

Ορθοδοντική και περιοδοντική θεραπεία σε ενήλικες

Στην ερώτηση αν ο ενήλικας μπορεί να κάνει ορθοδοντική η απάντηση είναι σίγουρα καταφατική. Πρέπει όμως να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Για να γίνει η οποιαδήποτε μετακίνηση δοντιών πρέπει να υπάρχει υγεία των ούλων και των υπόλοιπων περιοδοντικών  ιστών. Η κατάσταση υγείας πρέπει να διατηρείται επίσης καθ’όλη τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας, αλλιώς η οποιαδήποτε περιοδοντική φλεγμονή θα χειροτερεύσει και θα προκαλέσει μεγάλη καταστροφή των στηρικτικών ιστών. Άρα ο ασθενής που έχει θεραπεύσει την περιοδοντίτιδα του και είναι υπό κατάλληλη παρακολούθηση μπορεί να κάνει ορθοδοντική θεραπεία χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φορές που η ορθοδοντική θεραπεία συνίσταται μετά την περιοδοντική θεραπεία. Αυτό γίνεται για να αντιμετωπιστούν μεταναστεύσεις δοντιών λόγω περιοδοντίτιδας, δημιουργώντας έτσι κατάλληλες συνθήκες για την επίτευξη άριστης στοματικής υγιεινής. Ακόμα η ορθοδοντική μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη σε οδοντοφυίες όπου έχουν γίνει πολλαπλές απώλειες δοντιών πριν από χρόνια και δεν έχουν αποκατασταθεί, με αποτέλεσμα τα δόντια να έχουν πλέον “γείρει” προς τον κενό χώρο. Σε αυτές τι περιπτώσεις η ορθοδοντική μετά από την περιοδοντική θεραπεία θα ετοιμάσει τον χώρο για την σωστή προσθετική αποκατάσταση από τον οδοντίατρο του ασθενούς ή πριν από την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Ορθοδοντική και περιοδοντική θεραπεία σε παιδιά

Στους νεαρούς αθενείς η ορθοδοντική θεραπεία είναι πλέον άκρως συνηθισμένη. Τα περισσότερα παιδιά πλέον κάνουν ορθοδοντική θεραπέια για να διορθώσουν μικρές ή μεγάλες διαταραχές.  Αν και οι μικροί ασθενείς εμφανίζουν μικρό επιπολασμό της περιοδοντικής νόσου, μπορεί να εμφανίσουν άλλα προβλήματα που χρήζουν βοήθειας ενός περιοδοντολόγου. Οι ορθοδοντικές συσκευές, τα σιδεράκια, τα brackets, τα ελάσματα, δεν επιτρέπουν την απρόσκοπτη στοματική υγιεινή του νεαρού ασθενούς. Αυτό σε συνδυασμό πολλές φορές με την αύξηση κάποιων ορμονών στους εφήβους μπορεί να δημιουργήσει έντονη ουλίτιδα ακόμα και υπερπλασίες των ούλων. Η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, προκειμένου να μην δημιουργήσει πιο έντονα προβλήματα στο μέλλον στο νεαρό ασθενή πρέπει να γίνει ριζικά και αποτελεσματικά. Συνίσταται λοιπόν η πολύ συχνή παρακολούθηση και ο τακτικός ενδελεχής καθαρισμός των δοντιών για να θεραπευθεί η ουλίτιδα. Σε περίπτωση υπερπλασίας των ούλων η απομάκρυνση των τοπικών εναποθέσεων που προκαλούν ερεθισμό στα ούλα αλλά και η ανώδυνη αφαίρεση των υπερπλασιών με τη βοήθεια του laser θα εξασφαλίσουν την υγεία των ούλων, απαράιτητη για την σωστή ορθοδοντική θεραπεία. Ακόμα, χαλινοί που δημιουργούν τάσεις ή διαστήματα μεταξύ των δοντιών μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα με τη βοήθεια του οδοντιατρικού laser.  Λεπτά ούλα που μπορεί να δημιουργήσουν υφιζήσεις μπορούν να καλυφθούν με μοσχεύματα και έτσι να γίνουν πιο ανθεκτικά.