Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιούν Laser γνωρίζουν μεγάλη άνθιση τα τελευταία χρόνια στην οδοντιατρική και κυρίως στην Περιοδοντολογία. Η λογική της χρήσης του Laser βασίζεται στο γενονός ότι τα μικρόβια απορροφούν την ακτινοβολία του συγκεκριμένου μήκους που εκπέμπεται από το laser και έτσι καταστρέφονται. Παράλληλα, η επεξεργασία του εσωτερικού τοιχώματος του θυλάκου με την ακτινοβολία αυτή βοηθάει στην καταστροφή των μικροβίων που έχουν διεισδύσει στο εσωτερικό των ιστών, ενώ  αφαιρεί και το φλεγμένων επιθήλιο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα της γρήγορης αποκατάσταση στη βλάβη.
Η ακτινοβολία επιδρά ευεργετικά στα κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο, βελτιστοποιώντας τις αναπλαστικές και επουλωτικές δυνατότητες των ιστών. Επίσης με την δημιουργία ενός θρόμβου από αίμα προκαλείται αιμόσταση αλλά και σφραγίζεται η περιοχή. Ο ασθενής τελειώνει τη θεραπεία και μπορεί να συνεχίσει τις καθημερινές του δραστηριότητες καθώς αυτή δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη μετεγχειρητική προσοχή ούτε και δημιουργεί οποιαδήποτε ενόχληση. Η θεραπεία αυτή καθεαυτή δεν απαιτεί καν την εφαρμογή τοπικής αναισθησίας αφού είναι τελείως ανώδυνη.

Να τονίσουμε ότι το Laser σαν ακτινοβολία είναι τελείως ακίνδυνο για τον ασθενή και δεν έχει καμία παρενέργεια. Πάντα όμως η χρήση του συνδυάζεται με άλλες μορφές περιοδοντικής θεραπείας,αφού αποτελεί επικουρικό  μέσο και όχι μονοθεραπεία, όπως πολύ λανθασμένα εφαρμόζεται σε αρκετές περιπτώσεις.

Η χρήση του πρέπει να έπεται του καθαρισμού των επιφανειών των δοντιών, ώστε να υπάρχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Μελέτες από πολλούς ανεξάρτητους ερευνητές έχουν δείξει μια σημαντική μείωση του αριθμού των μικροβίων στο περιβάλλον του θυλάκου από τις πρώτες εβδομάδες μετά την θεραπεία.

Σχετικοί Σύνδεσμοι

Σχετικά Περιστατικά

Σχετικές Αναρτήσεις

laser