Οι αισθητικές παρεμβάσεις έχουν μια μεγάλη θέση πλέον στη σύγχρονη Περιοδοντολογία. Σαν αισθητικές παρεμβάσεις ομαδοποιούμε τις μικροχειρουργικές επεμβάσεις που έχουν σκοπό τη διόρθωση προβλημάτων που αφορούν τα ούλα και γεικά τους μαλακούς ιστούς της στοματικής κοιλότητας. Οι σκοποί πίσω από αυτές τις διορθώσεις δεν είναι μόνο αισθητικοί αλλά και λειτουργικοί.

Υφιζήσεις ούλων και απογυμνωμένες ρίζες που κάνουν τα δόντια να φαίνονται αντιαισθητικά μακρυά ή επίδειξη υπερβολικής ποσότητας ούλων κατά το χαμόγελο (ουλικό χαμόγελο) ή προβλήματα με χαλινούς χειλέων που δημιουργούν μεσοδόντια διαστήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με πολύ προβλέψιμα αποτελέσματα και μηδενική πλέον ενόχληση για τον ασθενή.

Πέρα από το αισθητικό κομμάτι, το λειτουργικό κομμάτι δεν πρέπει να παραγκωνίζεται. Οι ρίζες των δοντιών που είναι απογυμνωμένες ενοχλούν τον ασθενή δημιουργώντας ευαισθησία στο κρύο ή στο ζεστό ενώ είναι επηρεπείς στην τερηδόνα. Οι διαδικασίες κάλυψης λοιπόν της ριζικής επιφάνειας προστατεύουν τον ασθενή από την ενδεχόμενη τερηδονική βλάβη στην επιφάνεια της ρίζας, που πολλές φορές αποκαθίσταται δύσκολα, αλλά και βελτιώνουν την άνεσή του κατά την λήψη κρύων ή ζεστών τροφών με τον πιο βιολογίκο και μόνιμο τρόπο, αποκαθιστώντας την φυσιολογική αρχιτεκτονική των ιστών του. Κάποιες φορές απαιτείται δε να γίνουν τέτοιες διαδικασίες προληπτικά, για να αποφύγουμε μελλοντική μεγαλύτερη βλάβη των ιστών. Είναι σύνηθες σε ασθενείς που έχουν κάνει ορθοδοντική θεραπεία και εμφανίζουν πολύ λεπτά ούλα, ιδιαίτερα στους τομείς της κάτω γνάθου να γίνονται προληπτικά χαλινεκτομές για να εξαλείφεται η τάση του χείλους επί των ιστών ή να γίνονται διορθώσεις προς αλλαγή του πάχους των ιστών, ώστε να γίνουν πιο σταθεροί και πιο ανθεκτικοί στο βούρτσισμα και στην καθημερινή χρήση.

Σχετικά Περιστατικά