Από ποιά ηλικία μπορεί κάποιος να πάσχει από περιοδοντίτιδα;

Δυστυχώς η περιοδοντίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ακόμα και μικρά παιδιά μπορεί να εμφανίζουν περιοδοντική βλάβη, αν και συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα υγείας. Δεν είναι καθόλου σπάνιο έφηβοι ή νέοι να εμφανίζουν περιοδοντίτιδα, η οποία μάλιστα είναι και αρκετά επιθετική.

Η περιοδοντίτιδα είναι κολλητική;

Η περιοδοντίτιδα είναι μια βακτηριακή νόσος. Η εμφάνισή της, όμως, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το είδος των μικροβίων, τη συστηματική υγεία και την άμυνα του οργανισμού. Αν και μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να μεταφερθούν μικρόβια ανάμεσα στα άτομα μιας οικογένειας, αυτο δεν συνιστά λόγο εμφάνισης περιοδοντίτιδας στα άτομα αυτά, άρα δεν ειναι μεταδοτική

Η περιοδοντίτιδα είναι κληρονομική;

Μελέτες σε πανόμοιους διδύμους έδειξαν ότι η περιοδοντίτιδα έχει ένα κληρονομικό υπόβαθρο στο οποίο  μπορεί να οφείλεται εώς και 50% η εμφάνισή της σε κάποιο άτομο.

Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας είναι επώδυνη;

Η θεραπεία γίνεται με τοπική αναισθησία και μετά κάποιοι ασθενείς αναφέρουν μια ήπια ενόχληση που αντιμετωπίζεται με ένα απλό παυσίπονο.

Η περιοδοντίτιδα έχει σχέση με την γενική υγεία μου;

Η περιδοντίτιδα προκαλεί διασπορά μικροβίων και τοξινών μέσω του αίματος σε όλο τον οργανισμό. Έτσι μπορεί να επηρεάσει ακόμα και απομακρυσμένα όργανα και να συνεισφέρει στο επίπεδο της συστηματικής φλεγμονής ενός οργανισμού. Υπάρχουν πολλές μελέτες πια που δείχνουν μια σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και αυξημένου κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη εμφανίζουν μεγαλύτερη προδιάθεση για εμφάνιση περιοδοντίτιδας, ενώ η ύπαρξη περιοδοντίτιδας που δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο δημιουργεί προβλήματα στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Γυναίκες με περιοδοντίτιδα που δεν έχει θεραπευτεί έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και γέννησης ελιποβαρούς νεογνού.

Μπορώ να πάρω αντιβίωση για την περιοδοντίτιδα;

Η αντιβίωση το μόνο που θα κάνει είναι μια παροδική ελάττωση των σημείων της νόσου, χωρίς όμως να είναι θεραπεία.

Ηλεκτρική ή απλή οδοντόβουρτσα;

Οι μελέτες δείχνουν ότι και με τις δύο μπορεί κάποιος να καθαρίσει το στόμα του πολύ αποτελεσματικά. Οι ηλεκτρικές όμως υπερτερούν λόγω πολλών κινήσεων ανά δευτερόλεπτο,  που επιτρέπουν τελικά καλύτερο καθαρισμό.

Τα μεσοδόντια βουρτσάκια ή το οδοντικό νήμα είναι απαραίτητα;

Καμιά οδοντόβουρτσα δε μπορεί να καθαρίσει τον τρίγωνο χώρο που δημιουργείται μεταξύ των δοντιών. Ιδιαίτερα στους περιοδοντικούς ασθενείς όπου ο χώρος αυτός  μεγαλώνει, λόγω της υφίζησης των ούλων, ο καθαρισμός αυτός γίνεται πιο δύσκολος αλλά και μεγαλύτερης σημασίας. Τα μεσοδόντια βουρτσάκια επιτρέπουν τον αποτελεσματικό καθαρισμό της περιοχής αυτής. Το Οδοντικό νήμα εξυπηρετεί κυρίως στον καθαρισμό των σημείων επαφής των δοντίων και δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την ίδια ευχέρεια για τον καθαρισμό των μεσοδοντίων διαστημάτων. Προσοχή: Το ένα δεν αναπληρώνει το άλλο. Για το καλύτερο αποτέλεσμα πρέπει να χρησιμοποιούνται και τα δύο καθημερινά.

Πρέπει να κάνω χαλινεκτομή / ουλοπλαστική. Πως γίνεται αυτό;

Πλέον η χαλινεκτομή είναι υπόθεση λίγων λεπτών. Με την χρήση του Nd:YAG Laser μπορούμε να κάνουμε την χαλινεκτομή / ουλοπλαστική μέσα σε λίγο χρόνο, χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς αιμορραγία, χωρίς ράμματα.

Τα ούλα μου έχουν ανέβει. Θα χάσω τα δόντια μου;

Το γεγονός ότι τα ούλα σας έχουν ανέβει (υφίζηση) δηλώνει ότι υπάρχει απώλεια πρόσφυσης, άρα και περιοδοντική βλάβη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα χάσετε τα δόντια σας. Χρειάζεται όμως να κάνετε την κατάλληλη περιοδοντική θεραπεία, να ελεγχθείτε για τραυματογόνους παράγοντες και να σταθεροποιηθεί η θέση των ούλων. Πολλές φορές μπορούν να γίνουν μοσχεύματα ούλων που να αποκαταστήσουν τη θέση του ούλου στη φυσιολογική.

Τα ούλα μου έχουν υπερπλασίες. Τι μπορώ να κάνω;

Οι υπερπλασίες των ούλων συνήθως δημιουργούνται από την λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων. Λόγω της προβληματικής υγιεινής που δημιουργούν, εμφανίζουν έντονη φλεγμονή και προβληματίζουν τους ασθενείς. Η αφαίρεσή τους μπορεί να γίνει πλέον εύκολα και αναίμακτα με την χρήση του Laser. Ο καλός έλεγχος της στοματικής υγιεινής αποτρέπει ή καθυστερεί σημαντικά την επανεμφάνισή τους.

Μπορώ να κάνω "καθαρισμό" μόνο με laser;

Το οδοντιατρικό laser είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται επικουρικά στην αντιμετώπιση των περιοδοντικών νοσημάτων. Δεν είναι εργαλείο αποκλειστικής θεραπείας. Απαραίτητη είναι η χρήση των εργαλείων χειρός αλλά και του υπέρηχου για έναν πλήρη και σωστό καθαρισμό των επιφανειών των δοντιών. Το laser συμπληρώνει την θεραπεία αλλά δεν αντικαθιστά τα εργαλεία.

Τι ποσοστό επιτυχίας έχουν τα εμφυτεύματα;

Οι τελευταίες μελέτες δείνουν ποσοστό επιτυχίας στην 10ετία πάνω απο 98%

Η εξαγωγή του φρονιμίτη είναι επώδυνη;

Με την χρήση του Piezosurgery αλλά και τους μικροχειρουργικούς χειρισμούς των ιστών η εξαγωγή του φρονιμίτη γίνεται υπόθεση ρουτίνας. Η ταλαιπωρία εξαφανίζεται και το οίδημα (πρήξιμο) ελαχιστοποιήται ή εξαφανίζεται τελείως.

Όλα τα εμφυτεύματα είναι ίδια;

Σαφώς και δεν είναι όλα ίδια. Υπάρχουν στην αγορά διάφορες ποιότητες εμφυτευμάτων, σε διάφορες τιμές. Οι τιμές αντικατοπτρίζουν την ποιότητα του υλικού που έχει χρησιμοποιηθεί, το ερευνητικό υπόβαθρο της εταιρείας κατασκευής, την εγγύηση και το σέρβις που προσφέρουν. Είναι βασικό το εμφύτευμα να είναι απο Τιτάνιο (Commercially pure Titanium Grade 4) και όχι από κράμματα Τιτανίου. Επίσης είναι βασικό να προσφέρεται υποστήριξη στον ασθενή αλλά και στον ιατρό του με πολυετή εγγύηση και σταθερή παροχή εξαρτημάτων και ανταλλακτικών. Έτσι είμαστε βέβαιοι ότι οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα αλλά και αποτελεσματικά. Για αυτόν τον λόγο και οι εταιρίες με τις οποίες συνεργαζόμαστε πληρούν απαράιτητες προϋποθέσεις ώστε να εξασφαλίζουμε στους ασθενείς μας αποκαταστάσεις με καλή λειτουργία για πολλά χρόνια.

Μπορεί ο οργανισμός να μην δεχθεί τα εμφυτεύματα;

Τα εμφυτεύματα έχουν ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 98% για μια 10ετή επιβίωση. Όπως και σε κάθε διαδικασία όμως, αν και εξαιρετικά σπάνιο πλέον, μπορεί η οστεοενσωμάτωση να μην είναι επιτυχής. Τότε το εμφύτεμα “δεν δένει” και απορίπτεται. Σε αυτή την περίιπτωση μπορούμε να αφαιρέσουμε το εμφύτευμα και μετά την επούλωση του σημείου, να τοποθετήσουμε ένα καινούργιο. Όλες οι εταιρίες εμφυτευμάτων που χρησιμοποιούμε έχουν πολυετή εγγύηση που καλύπτει τον ασθενή σε περίπτωση τέτοιου ατυχούς περιστατικού.

’Εχω προβλήματα υγείας / παίρνω αρκετά φάρμακα. Μπορώ να βάλω εμφυτεύματα;

Θα πρέπει να σας εξετάσουμε και να μας δώσετε ένα πλήρες και λεπτομερές ιατρικό ιστορικό για να μπορέσουμε να σας απαντήσουμε. Σε συνεργασία όμως με τους γιατρούς που σας παρακολουθούν μπορούμε να ρυθμίσουμε τα όποια προβλήματα υπάρχουν και να προχωρήσουμε με ασφάλεια στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, όπου αυτό είναι εφικτό.

Έβαλα εμφυτεύματα. Μπορώ να κάνω Μαγνητική Τομογραφία / Αξονική Τομογραφία;

Ασφαλώς και μπορείτε. Τα εμφυτεύματα είναι απόλυτα ασφαλή για λήψη Μαγνητικής Τομογραφίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ομοίως μπορείτε να κάνετε άνετα Αξονική Τομογραφία, αφού αυτή δεν επηρεάζεται από μεταλλικά στοιχεία, όπως τα εμφυτεύματα.

Θέλω να βάλω εμφυτεύματα αλλά δεν έχω αρκετό οστό. Τι μπορώ να κάνω;

Σε περιπτώσεις όπου το διαθέσιμο οστό δεν είναι επαρκές για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, μπορούμε με κατάλληλα μοσχεύματα να δημιουργήσουμε οστό και να φτιάξουμε έτσι τις κατάλληλες συνθληκες για μια επιτυχή τοποθέτηση και λειτουργία εμφυτευμάτων.

Τα μοσχεύματα είναι ασφαλή;

Τα μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται στην σύγχρονη οδοντιατρική είναι τριών κατηγοριών, τελείως τεχνητά, από ζώα και από άνθρωπο.Όλες οι κατηγορίες έχουν τις ενδείξεις χρήσης τους και όλα είναι απολύτως ασφαλή. Όλα τα μοσχεύματα που χρησιμοποιούμε είναι πιστοποιημένα από το FDA και φέρουν CE(c), ενώ οι αταιρίες παραγωγής τους είναι πιστοποιημένες κατά ISO. Αν χρειάζεσθαι κάποιο μόσχευμα θα σας εξηγήσουμε με λεπτομέρειες τις κατάλληλες επιλογές που είναι διαθέσιμες για την περίπτωσή σας ώστε να μην έχετε καμία απορία σχετικά με το υλικό, την προέλευση και τον τρόπο χρήσης του.