Αντιμετώπιση Πόνου

Μετά τη χειρουργική επέμβαση είναι πιθανό να αισθανθείτε πόνο στη περιοχή που έγινε η επέμβαση. Για την αντιμετώπιση του μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αναλγητικό με αντιφλεγμονώδη δράση κάθε 6 ώρες για καλύτερο αποτέλεσμα. Είναι καλυτέρα να αποφύγετε τη χρήση ασπιρίνης για να μειώσετε τον κίνδυνο της αιμορραγίας. Σε περίπτωση που ο πόνος επιμένει μετά τις 1-2 πρώτες ημέρες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου.

Αποφυγή Αιμορραγίας

Πιθανόν το σάλιο να έχει ροζ χρώμα τη πρώτη ημέρα μετά την επέμβαση λόγω μικρής αιμορραγίας που είναι αναμενόμενη και μη ανησυχητική. Εάν υπάρχει επίμονη αιμορραγία αρκετές ώρες μετά την επέμβαση, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου.

Αποφύγετε να φτύνετε συχνά και να κάνετε έντονες και συχνές στοματοπλύσεις την πρώτη ημέρα μετά τη επέμβαση.

Αποφύγετε τη χρήση ασπιρίνης, την υπερβολική έκθεση στον ήλιο καθώς και  την έντονη σωματική άσκηση.

Πρόληψη οιδήματος

Τις  πρώτες ώρες μετά την επέμβαση τοποθετείστε ψυχρά επιθέματα-πάγο τυλιγμένο σε πετσέτα εξωστοματικά στην περιοχή που έγινε η επέμβαση προκειμένου να αποφευχθεί το έντονο οίδημα. Τοποθετείστε πάγο ανά 5-10 λεπτά  και στη συνέχεια τον αφαιρείτε για λίγο, για συνολικό χρονικό διάστημα μερικών ωρών.

Το οίδημα συνήθως παρουσιάζεται μετά τη συμπλήρωση της πρώτης μετεγχειρητικής ημέρας και διαρκεί μερικές ημέρες. Η εμφάνιση του οιδήματος είναι φυσιολογικά αναμενόμενη και μη ανησυχητική.

Η τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων μετά την εμφάνιση του οιδήματος δεν βοηθά στην ελάττωση του.

Διατροφή

Συνίσταται μαλακή και όχι ζεστή διατροφή την πρώτη ημέρα, τις επόμενες ημέρες προσεκτική μάσηση και αποφυγή σκληρής τροφής.

Πιθανόν να έχει τοποθετηθεί ένα λευκό-ροζ υλικό (χειρουργική κονία) στην οδοντική περιοχή οπού έγινε η επέμβαση για προστασία της περιοχής κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Το υλικό αυτό γίνεται σκληρό λίγες ώρες μετά την επέμβαση και πρέπει να παραμείνει στη θέση του μέχρι να αφαιρεθεί από εμένα. Εάν φύγει μεγάλο τμήμα του πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Στοματική Υγιεινή

Εφαρμόζεται η συνήθης στοματική υγιεινή σε όλες τις άλλες οδοντικές περιοχές με εξαίρεση την περιοχή που έγινε η επέμβαση. Στην περιοχή της επέμβασης δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε οδοντόβουρτσα, μεσοδόντια βουρτσάκια και οδοντικό νήμα μέχρι την αφαίρεση των ραμμάτων. Διάλυμα χλωρεξιδίνης επιβάλλεται να χρησιμοποιηθεί μετά την πρώτη ημέρα της επέμβασης, δύο φορές ημερησίως,  για να διατηρεί την περιοχή καθαρή.

Νικοτίνη

Συνίσταται ελάττωση ή κατά προτίμηση αποφυγή του καπνίσματος τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση για να προωθηθεί η επούλωση.

Αφαίρεση ραμμάτων

Εάν τα ράμματα είναι μη απορροφήσιμα αφαιρούνται από εμένα 7-14 ημέρες μετά την επέμβαση.

Εάν πρόκειται για απορροφήσιμα ράμματα απορροφώνται μόνα τους σε λίγες εβδομάδες, χωρίς να χρειάζεται κανένας περαιτέρω χειρισμός.