Πολλές φορές τα μόνιμα δόντια δεν ανατέλλουν φυσιολογικά, δεν βρίσκουν “το δρόμο τους” και έτσι παραμένουν κλεισμένα μέσα στο οστό των γνάθων. Παραμένουν λοιπόν έγκλειστα. Τα δόνται αυτά είναι συνηθέστερα κυνόδοντες αλλά και προγόμφιοι ή και τομείς. Η σύγχρονη ορθοδοντική έχει τρόπους να τα χρησιμοποιήσει, μετακινώντας τα στη σωστή και φυσιολογική τους θέση. Πριν όμως από αυτό πρέπει να γίνει αποκάλυψη του δοντιού για να μπορέσει να συνδεθεί με τα εξαρτήματα μιας ορθοδοντικής συσκευής και να μετακινηθεί στη σωστή του θέση.

Η αποκάλυψη αυτή παλιά γίνοταν με νυστέρι και το οστό αφαιρούταν με τροχό. Σήμερα στα πλαίσια μιας πιο ατραυματικής προσέγγισης της οδοντιατρικής, η αποκάλυψη γίνεται με οδοντιατρικό laser και το οστό αφαιρείται με πιεζοτόμο.

Η μέθοδος αυτή εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή προσέγγιση, μειώνοντας σημαντικά τον πόνο και την ενόχληση του ασθενούς, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για όλους τους ασθενείς αλλά κυρίως για τα παιδιά που είναι και οι περισσότερες περιπτώσεις. Η αποκάλυψη δεν έχει καθόλου αιμορραγία και ο ορθοδοντικός μπορεί ακόμα και στην ίδια ημέρα να κολλήσει την συσκευή έλξης πάνω στο έγκλειστο δόντι. Επίσης δεν χρειάζονται ράμματα και αρκεί ένα ελαφρύ παυσίπονο για να καλύψει κάθε ενόχληση.

Σχετικοί Σύνδεσμοι

Σχετικά Περιστατικά

Σχετικές Αναρτήσεις