Συντήρηση Θεραπευτικού Αποτελέσματος

Η σημασία της συντήρησης του θεραπευτικού αποτελέσματος

Η περιοδοντίτιδα σαν νόσος είναι καταστροφική και προκαλεί απώλεια στηρικτικών ιστών και δοντιών. Σε πολλές περιπτώσεις μπορούμε να σταματήσουμε την καταστροφή των ιστών αλλά δυστυχώς δε μπορούμε να γυρίσουμε το ρολόι πίσω και να επαναφέρουμε τους χαμένους ιστούς. Έτσι δε μπορούμε να έχουμε “πλήρη ίαση” της νόσου αλλα μάλλον μια διαρκής ύφεση. Απαραίτητο στοιχείο για να διατηρήσουμε αυτήν την κατάσταση είναι η τήρηση του εξατομικευμένου προγράμματος συντήρησης, όπως ορίζεται από τον Περιοδοντολόγο, με βάσει τις δικές μας ανάγκες.

Φανταστείτε λοιπόν ότι υπάρχει μία διαρκής μάχη ανάμεσα στα μικρόβια και στους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού μας. Από την πλευρά  μας δε μπορούμε να επηρεάσουμε σημαντικά την άμυνα του οργανισμού αλλά  μπορούμε να έχουμε επίδραση με τις πράξεις μας πάνω στον πλυθησμό των μικροβίων που αναπτύσσονται στο στόμα μας και στα δόντια / ούλα μας.  Αυτό γίνεται με το καθημερινό βούρτσισμα. Παρά ταύτα όμως δεν υπάρχει άνθρωπος ο οποίος να μπορεί να βουρτσίζει τέλεια τα δόντια του. Συχνά πυκνά επίσης γίνονται μικρές ή μεγάλες ατασταλίες που επηρεάζουν αυτή την ισορροπία. Ακόμα και λόγω ανατομίας ή πρόσβασης υπάρχουν περιοχές όπου η οδοντόβουρτσα φτάνει πολύ δύσκολα.

Το πρόβλημα αυτό το λύνει η “συντήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος”.  Αυτή η θεραπευτική πράξη είναι ένας συνδυασμός λεπτομερούς καθαρισμού της στοματικής μας κοιλότητας και ενός επανελέγχου της περιοδοντικής μας κατάστασης. Η συχνότητα εφαρμογής εξαρτάται από τις ανάγκες του κάθε ασθενούς και μπορεί να τροποιείται ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες υγιεινής, προστατεύοντας έτσι τον ασθενή από την θποτροπή της περιοδοντίτιδας και κατ’επέκταση την απώλεια περιοδοντικών ιστών.

Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείες που ήταν πιο τακτικοί στην συντήρηση του αποτελέσματος, έιχαν λιγότερα προβλήματα, σημαντικά λιγότερες υποτροπές και έτσι μπόρεσαν και διατήρησαν τα δόντια τους περισσότερο. Μάλιστα μελέτες δείχνουν ότι σε βάθος ακόμα και ενός χρόνου μετά την αρχική θεραπεία, με την βοήθεια της συντήρησης, η περιοδοντική κατάσταση του ασθενούς βελτιωνόταν.

Ιδιαίτερα σε ασθενείς που έχουν και οδοντικά εμφυτεύματα η συντήρηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία μιας και οι ασθενεις αυτοί έχουν τον κίνδυνο της περιεμφυτεματίτιδας. Οι μελέτες δείχουν ακόμα και τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης της κατάστασης αυτής σε σχέση με ασθενείς που ήταν τακτικοί στην συντήρηση τους.